Top Home

Gratis templates en themes

De zoekopdrachten "gratis templates" en "gratis themes" worden vaak ingevoerd in Google en andere zoekmachines. Niet zo gek natuurlijk; veel mensen willen wel een mooie website, maar zonder hoge kosten. En door de populariteit van Wordpress en andere open source CMS'en kan in principe iedereen met voldoende computerkennis, interesse, aanleg en doorzettingsvermogen zelf een website, blog of webwinkel bouwen. En als je dan gebruik maakt van een gratis template of theme, dan heb je een mooi uitgangspunt. En dus wordt er gegoogled en ergens een mooie gratis template opgeduikeld en geïnstalleerd.

Gratis is fijn... maar brengt soms venijn

Helaas is dat vaak het begin van een weg vol problemen. Want leken zijn niet in staat om de gedownloade template of theme te beoordelen. Professionals zullen nooit "zomaar ergens" een template downloaden, omdat de kans op problemen veel te groot is. Die problemen bestaan vaak uit gedateerde en/of slechte kwaliteit code die niet voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. En erger: deze templates zijn in heel veel gevallen ook nog eens voorzien van kwaadaardige code. Want verspreiders van virussen, malware, ransomware en backdoors maken vaak gebruik van gratis software om hun kwaardaardige programmaatjes te verspreiden.

Dat is zelfs door professionals al lastig te ontdekken, maar amateurs merken hier helemaal niks van. Totdat hun computer raar begint te doen, of op eigen houtje - ogenschijnlijk namens de computereigenaar - spam verstuurt. Of hun computer op zwart gaat en er alleen een scherm van hackers te zien is met instructies om een fors bedrag over te maken naar een rekening om de computer te deblokkeren (gijzel-software, ofwel ransomware). Allemaal heel erg vervelend.

En misschien het ergste: hackers kunnen ondertussen de complete computer onder controle hebben, inclusief privégegevens, bankrekeningen, wachtwoorden, etc. Vergezocht? Nee, dit gebeurt dagelijks op grote schaal. En geïnfecteerde templates zijn dubbel gevaarlijk: ze kunnen niet alleen de lokale computer besmetten, maar ook de hosting server waarop ze gebruikt worden.

 

Gratis templates en gratis themes

 

Betrouwbare gratis templates en themes

Maar hoe zit het dan met open source? Is dat niet gratis én betrouwbaar? Ja, open source afkomstig van officiële websites is inderdaad bijna altijd gratis en ook te vertrouwen. Die software wordt continu gecheckt op schadelijke eigenschappen. En gelukkig zijn er ook goede kwaliteit, betrouwbare gratis templates en themes te vinden. Deze zijn meestal te vinden op de officiële sites van de open source systemen en op websites van commerciële aanbieders. Op sites die alléén maar gratis themes en templates aanbieden, staan doorgaans alleen gedateerde, amateuristische en/of gehackte producten.

De basisregel is: download nooit (nee, echt nooit!) een commercieel product dat gratis beschikbaar wordt gesteld via duistere sites, blogs, nieuwsgroepen en forums. Dit zijn altijd illegaal verspreide kopieën die in de meeste gevallen voorzien zijn van kwaadaardige code. Download commerciële templates en themes alleen - na betaling - bij de makers zelf, of bij officiële wederverkopers. Dit geldt ook voor gratis probeerversies, zogenaamde trialware. Ga altijd naar de site van de makers om een eventuele trialversie te downloaden.

De templates en themes op ArgosTemplates staan niet op onze eigen servers, maar allemaal op de servers van de maker: TemplateMonster. Bij aanschaf via onze site betaalt u via iDEAL, creditcard of Paypal direct online aan TemplateMonster, en van TemplateMonster krijgt u na betaling direct de officiële downloadlink en instructies. Wij staan op onze beurt garant voor Nederlandse support in geval van eventuele onduidelijkheden of problemen met de gekochte template.

Ons dringend advies:
1. Gebruik bij voorkeur commerciële templates van professionele aanbieders als TemplateMonster en ThemeForest. U bent dan zeker van kwaliteit, van updates én van support als dat nodig is.
2. Wilt u perse een gratis product gebruiken, kijk dan eerst op de officiële sites van de open source systemen, zoals bijvoorbeeld die van Wordpress. U bent dan zeker van een veilige en goed werkende basis voor uw website.
3. Vindt u daar niets van uw gading, zoek dan op de sites van commerciële aanbieders naar gratis producten. De meeste aanbieders hebben ook enkele gratis templates of themes om klanten te binden.

 

Gratis templates en gratis themes